Tuesday, April 10, 2007

Muzeul dracilor

La o azvarlitura de bat de Kremlin si la o distanta la fel de mica fata de teribila inchisoare Lubianka, moscovitii s-au gandit sa ofere amatorilor de senzatii tari o distractie pe cinste, inaugurand, cu mare tam-tam, un muzeu dedicat exclusiv... creaturilor demonice din folclorul rus.

Exponatele sunt realizate din ceara si par sa aiba, dupa cum au declarat vizitatorii muzeului, un mare grad de naturalete. Alaturi de dracusori, spiridusi si goblini, intalniti si in traditiile altor popoare, se gasesc insa si fiinte fabuloase specifice folclorului rusesc, precum ar fi Polevik, un soi de demon al campurilor considerat inca de multi tarani rusi drept patron al semanaturilor, sau Kikimora, identificat in superstitii ca fiind spiritul unui copil mort nebotezat.

Afland toate acestea, parca nu ne putem abtine sa intrebam: printre exponate s-o afla si vreun tablou al „tatucului” Stalin?... (ziarul Magazin)

Ei, dragilor (nu dracilor!)...oare o sa aiba succes un asemenea muzeu?...Oare ar fi interesant ca si romanii sa aiba unul?...si daca da,...pe langa personaje mitico-legendare ale poporului, ar avea loc si personaje reale, din trecut sau contemporane?

Sa includem vreun politician nemaipomenit din Romania de dupa '89??? Pe cine propuneti???

5 comments:

Dan-Octavian Cătană said...

Nu stiam de un astfel de muzeu Oana, dar sunt sigur ca ar trebui sa avem si noi unul al nostru. Am avea suficiente personaje. Nu pot da nume pentru a nu face discriminari :)

Anonymous said...

imi place ideea, nu ar stica sa avem un asemea muzeu, am avea mult prea multe personaje, mitice, contemporane, dar nu pot da nume....sory. raluca

Anonymous said...

Cred ca daca intru acolo..eu nu mai ies sanatoasa:))))))...oricum nu strica ideea acestui muzeu!

Anonymous said...

tare rau ideea , ar fi super

Lavinia said...

Ooo..ar fi genial pentru promovarea turismului (deh..asta ma doare pe mine :P)! Avem noi ceva asemanator despre vampiri.. dar se poate face mult mai mult! Turismul asta aducator de senzatii tari este foarte gustat, prin urmare poate fi si banos. Dar nuu.. noi trebuie sa ii lasam pe ceilalti sa ne-o ia inainte.. eventual pe cei care scot din piatra seaca ceva ce la noi este prezent in mod natural..
Daca ar fi sa includem vreun personaj contemporan in muzeul groazei, ceva sinistru ar fi un zambet iliescian intr-un colt intunecat..gen motanul din "Alice in Tara Minunilor", un Vadim in plina miscare surprins in momentul penei de medicamente..Poate si mai sinistru ar fi un Ceausescu dand din mana dreapta incontinuu... Brr! A! Si un Ciorbea.. sau Stolo..(nu ma hotarasc) in chip de Frankenstein. Bine..deja ultimul personaj nu este tocmai mioritic.. Am zis de mioare? Pai Becali, manca-l-ar mama, ar fi bun de pus sa se strambe si sa vorbeasca.. suficient, cred. Daca ma gandesc bine, astia au nevoie de un muzeu separat. Nu de alta, dar e nevoie de spatiu pentru cati mai sunt..